BIOGRAFI

Dagens Nyheter ansåg att föreställningen var "i mästarklass" och att man "aldrig sett Ibsen spelas så luftigt och på samma sätt åskådligt". Svenska Dagbladet skrev att Helena gör rollen "med en tillbakahållen eufori som övergår till ångestfull laddning".

Helena, som Guldbagge-belönades som bästa skådespelerska för sina roller i filmerna "Sista dansen" och "Pariserhjulet" och Guldbagge-nominerades för sina roller i "Änglagård" och "Sprängaren", fick sitt stora genombrott genom sina insatser i filmerna "Kvinnorna på taket" och "1939".

Hennes samarbete med regissören Colin Nutley startade med filmen "Black Jack". Sedan dess har de samarbetat på tolv filmer: "Änglagård", "Sista dansen", "Änglagård: andra sommaren", "Sånt är livet", den Oscarnominerade "Under solen", "Gossip", "Sprängaren", "Paradiset", "The Queen of Sheba's Pearls", "Heartbreak Hotel", "Angel" och "Änglagård: tredje gången gillt".

Vi har även sett Helena i filmer som "Jägarna" i regi av Kjell Sundvall, "Still Crazy" i regi av Brian Gibson och "Livet är en schlager" i regi av Susanne Bier. 2008 spelade hon titelrollen, författarinnan Selma Lagerlöf, i SVT-produktionen "Selma" regisserad av Erik Leijonborg. Hon har också medverkat i TV-serier som t ex "Time Out" och "Vidöppet" där hon tillsammans med Måns Herngren, Hannes Holm och Tintin Anderzon blandade satir och komik på ett nytt och provocerande sätt.

Helena arbetar numera också som regissör och manusförfattare. Hon regidebuterade 2007 med filmen "Se upp för dårarna", baserad på sin egen idé och ett manus av Denize Karabuda. Senast regisserade Helena filmen "Så olika", baserad på sitt eget manus (skrivet tillsammans med Tove Alsterdal). 


   

FOTO: KNUT KOIVISTO

PROD: blomill