FÖREDRAG

 
Helena Bergström föreläser gärna, bl a om ledarskap.

Helena har ett mantra som inte är så dumt: "Du klarar allt om du vill". Efter 25 år på scen och ett 30-tal filmhuvudroller har hon nu sedan fyra år tillbaka gått in i en helt ny roll – kanske den svåraste någonsin – chefsrollen. Hon har regisserat två långfilmer och är nu mitt uppe i arbetet med sitt första regiuppdrag på teaterscenen, August Strindbergs ”Fröken Julie” på Stockholms Stadsteater.

"Det var en hisnande känsla när jag för första gången insåg vilken enorm makt jag har som regissör. Men det var inte makten i sig som lockade i ledarskapet utan att få arbeta med helheten. Och att få uttrycka sig genom andra snarare än att själv exponeras. För egen del avskyr jag chefer som inte vågar ta beslut. Därför bestämde jag mig för att ta beslut – hela tiden. Bättre fel beslut än inget beslut alls."

Som regissör har hon tagit steget från utsatt medarbetare till chef med makt. Men utsattheten finns kvar. "Det var faktiskt först i efterhand som jag insåg vilken risk jag tog. Det finns så många i branschen som önskar en åt helvete. Det går inte att tänka på det. Då skulle jag aldrig ha vågat. Jag väljer att ta smällarna i efterhand om de kommer. Jag har aldrig varit lyckligare än nu. Jag har hittat ett hem till.
Det är en lycka att få tänka hela tankar. Som skådespelerska står jag för en liten tårtbit. Som regissör får jag baka hela tårtan. Nu får jag göra båda delarna."


     

FOTO: KNUT KOIVISTO

PROD: blomill