BIOGRAFI

Helena Bergström är aktuell i den kvinnliga huvudrollen som Laura i Noël Cowards "Kort möte - Brief Encounter" i regi av Colin Nutley på Stockholms Stadsteater samt som programledare - tillsammans med Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi - för "Melodifestivalen" på SVT.

Helena Guldbaggenominerades för sin insats i Kjell-Åke Anderssons långfilm "Någon annanstans i Sverige" som nyligen visades på bio och under vintern har vi också sett henne som Blanche DuBois i Göran Stangertz iscensättning av Tennessee Williams' "Linje Lusta" på Stockholms Stadsteater.

Expressen anser att hon "gör sitt livs roll", Dagens Nyheter att hon är "storartad" och att hon "gör en oförutsägbar och levande Blanche DuBois... ett stort skådespeleri med äkta förtvivlan" och Radio Stockholm att hon "är in i helsike bra i den här rollen... hon äger scenen".

Helena debuterade 2011 som regissör på Stockholms Stadsteater med August Strindbergs "Fröken Julie". Dagens Nyheter ansåg att föreställningen var ”lätt att ta till sitt hjärta” och Svenska Dagbladet att ”en ny generation teaterbesökare kan möta upp sin Julie”. Nummer konstaterade att detta var ”en erotisk kraftmätning och en skådespelarmässig triumf” och Kulturnytt att det var ett ”mycket gott hantverk... en mycket välspelad föreställning”.

2010 såg vi Helena i den stora publiksuccén "Änglagård: tredje gången gillt", vilken Aftonbladet ansåg var "en enda lång varm hyllning till den bondeskröna som trollband publiken på 90-talet". Filmen belönades med Biopublikens pris vid den årliga Guldbaggegalan.

Samma år medverkade hon i Sofia Jupithers kritikerrosade uppsättningen av Henrik Ibsens "Gengångare" på Stockholms Stadsteater. Expressen ansåg att föreställningen var "enastående" och att Helenas fru Alving "spritter av längtan, förnuft, ironi, ömhet, förtvivlan, självmedvetenhet, så full av liv att scenen vibrerar". Tidningen konstaterade också att "mycket bättre än så här blir det sällan" samt att "man blir träffad rakt i hjärtat".


     

FOTO: KNUT KOIVISTO

PROD: blomill